Translate

diumenge, 12 d’agost de 2012

Recomanacions per els formatges.


1-      La temperatura optima per degustar els formatges està entre els 16º els frescos i els 22º els curats.
2-      Per els formatges suaus i frescos el ganivet ha de ser de pasta tova i fulla amb forats. Per els formatges durs, ganivet de pasta dura amb fulla tancada.
3-      Si costa tallar el formatge, es pot escalfar la fulla del ganivet amb aigua calenta.
4-      En cada tros de formatge hi ha d’haver una part del cor del formatge i una part de corna. Els formatges maduren del centre cap a fora, i el gust varia del cor a la corna.
5-      Es convenient tallar tan sols el formatge que vulguem consumir. Si tallem masses trossos i sobren, l’exposició al aire farà que el formatge duri menys.
6-      Hi ha una gran varietat d’aliments que van molt be amb els formatges:
.Fruita variada: pera, poma,pinya, préssec, pruna o mango.
.Melmelada i confitures, sobretot de fruits vermells o grocs.
.Fruits secs: nous, ametlles o pistatxos.
7-      El pa torrat o sec es ideal per els formatges mes suaus. El pa tou combina millor amb els formatges secs o curats.
8-      Un bon assortit de formatges es pot considerar de 5 a 7 classes diferents, amb una mitjana de 20 gr. de cada tipus de formatge. El assortit es pot acompanyar de 3 o 4 complements i 1 o 2 vins.
9-      El vi i el formatge sempre s’acompanyen bé, però s’ha de tenir present aquests consells:
. Combinar els formatges més joves amb vins suaus, ni molt àcids ni molt afruitats.
.Els formatges de pasta tova s’acompanya molt bé amb cava.
.Els formatges més curats( de més de sis mesos), s’acompanyen molt bé amb vins tints de reserva.
.Els formatges blaus es poden acompanyar amb un vi dolç natural.
10-   Els formatges combinen molt bé amb les cerveses artesanes, que ofereixen un ampli ventall de sabors.
11-   Es aconsellable mantenir els formatges a 4ºC. 
12-   Després de mantenir el formatge envasat, es pot guardar en un recipient de plàstic tancat, a la nevera o a un lloc fresc. Es millor separar els formatges tous dels durs.
13-   Per els formatges frescos es pot preparar una solució salina amb un 80% d’aigua i un 20% de sal. El seu sabor serà una mica salat, però allargarà la data de caducitat.
14-   S’ha de mantenir l’ humitat del formatge, es essencial per conservar les seves característiques originals. Per aconseguir-ho tenim que protegir sempre el formatge amb l’envàs original o bé amb un material adequat,  paper parafinat per els tous o film transparent per els dos.