Translate

dimarts, 28 d’agost del 2012

L’HISTORIA DELS EMBOTITS


Fins que no es va aparèixer la sal al any 3.000 a. De C., no podem parlar d’embotits. Els aliments salats com la carn i el peix ja es feien servir en el comerç, ja que la sal no era un ingredient molt car dons es feia servir poc Per exemple, els egipcis la trobaven al desert i els jueus al Mar Roig.
A la prehistòria, l’ home, conservava la carn tallant-la amb tires fines i deixant-les assecar al sol. A vegades extreien la carn, la polvoritzaven i la barrejaven amb la grassa. Més endavant amb el descobriment del foc, les possibilitats de conservació augmentaven, i podien curar els embotits mitjan el fum o la cocció.
Al segle XV el bestiar es criava a fora de les ciutats, es matava als animals en sales d’especejament i es venia a peces a les carnisseries. Però amb el porc era diferent, el porc es seguia criant a les ciutats, es matava als carrers i l’embotit era elaborat per les famílies. Aquesta costum encara perdura en alguns pobles i masies.
Fins la meitat del segle XIX no arriba l’elaboració dels productes carnics, dons està molt lligat al progrés de l’ industrialització. En l’època dels grans descobriments, van tornar a sorgir els condiments.
En algunes obres literàries de la Grècia clàssica, es parla del pernil, la cansalada i els embotits. Per exemple. En una comèdia d’Aristofanesc, a on el personatge principal apareixia amb un pot ple de xorissos.
En l’època dels romans ja apareixen alguns embotits, els anomenats “botutus o botellos”, lo que avui en dia son els “botillos”, elaborats a Galicia. Astúries o León.
Els romans tenien molta afició als embotits. Sabem que tenien moltes variants de salsitxes i que el botulus”, era una espècie de morcilla que es venia per els carrers
Com veiem els embotits no es un invent d’avui, ja que en el segle IX a.de C., Homero va descobrir el consum de morcilles, en la Odisea Homero parla del budell omplert de sang i grassa, que es podia rostir al foc.
Es un dels relats més antics que he trobat sobre els embotits, part del escrit l’he pogut veure a: http://www.sabor-artesano.com.
Actualment tenim moltes varietats d’embotits i també n’hi ha moltes per la gent que està a dieta , dons moltes s’elaboren amb animals que tenen poc greix i que son recomanables per a tothom.